fbpx

Tetőfólia: A Régi Tetők Modern Védelmezője

2024.01.10.

Ahogyan az idő múlik, a tetőszerkezetek is elöregednek, de nem mindig szükséges teljesen új tetőt építeni. A tetőfólia egy modern megoldás, ami régi tetők esetében is hatékonyan védi a szerkezetet a csapadék, hó és visszafolyó eső ellen. Ezenkívül hozzájárul az épület hosszú távú épségéhez és növeli az energiatakarékosságot. De hogyan válasszuk ki és telepítsük a megfelelő tetőfóliát?

Miért fontos a tetőfólia?

A tetőfólia nem csupán egy réteg, amit ráteszünk a tetőszerkezetre. Ez a védelmi pajzs megakadályozza a nedvesség behatolását, csökkenti a hőveszteséget, és segíti a szellőzést. A régi tetők esetében a tetőfólia alkalmazása különösen értékes, hiszen friss levegőt enged be, miközben megvédi a szerkezetet az időjárás viszontagságaitól.

Tetőfólia típusok

A tetőfóliák két fő kategóriába sorolhatók: páraáteresztő és párazáró.

Páraáteresztő Fólia:

Ez a fajta fólia segíti a pára elvezetését az épületből, ami különösen fontos a megfelelő szellőzés és páraáteresztés szempontjából. Ideális szigetelőanyagok alá, mivel hagyja a szerkezetet lélegezni, és remek választás héjazat cseréjénél is, védelmet nyújtva a szerkezetnek.

Párazáró Fólia:

Ez a fólia típus megakadályozza a nedvesség behatolását a tetőszerkezetbe, így hatékonyan védi azt. Szabályozza a páratartalmat, különösen hidegebb időszakokban és olyan helyeken, ahol nagyobb párateherrel kell számolni.

Hol és hogyan alkalmazzuk őket?

Páraáteresztő Fólia:

  • Szigetelőanyag alá helyezendő.
  • Ideális a légrés biztosításához a szigetelőanyag alatt.
  • Külső oldalon kell felrakni a szarufákra fektetve.

Párazáró Fólia:

  • A belső térben, a szarufákra fektetve telepítendő.
  • Megakadályozza a belső pára hőszigetelésbe történő bejutását.
  • A vízszigetelés részeként, a tetőtéri hőszigetelés alatt helyezendő el.

A tetőfólia kiválasztásakor fontos figyelembe venni a tető hajlásszögét, típusát és az időjárási körülményeket. A megfelelő tetőfólia kiválasztása és szakszerű telepítése hozzájárulhat otthonunk hosszú távú védelméhez és energiahatékonyságához. Ne feledjük, a tetőfólia nem csak modern védelmezője a tetőszerkezetnek, hanem az otthonunknak is. 

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Amikor egy régi tetőszerkezetet frissítünk tetőfóliával, számolnunk kell a cserepek és lécezés eltávolításával. Ez egy időigényes, ugyanakkor szükséges lépés, mivel a tetőfólia csak akkor tudja megfelelően védeni a szerkezetet, ha szorosan illeszkedik az alá. A fólia telepítése után a régi cserepeket és lécezést vissza lehet helyezni. Ez a folyamat nagy odafigyelést igényel, ezért ha van rá lehetőség érdemes szakmai segítséget kérni vagy teljes egészében szakemberre bízni.

A szomszéd tetőjén miért áll a hó? Az enyémről meg olvad le?

A minap sétáltam az utcánkban, és egy pillanatra megálltam két szomszédos ház előtt, mert nagyon megmosolyogtatott. A kép a következő volt: egységes telkek, egységes kocka házak, egységesen esett a hó is, és mégis. Volt egy nagy különbség a két ház között, mégpedig az, hogy az egyiken láttam, milyen cserép került fel annak idején, míg a másikon nem. Miért is lehet ez így?

Segítünk tetőtéri ablakot választani!

Az, hogy milyen magasságba épül be a tetőablak meghatározza az ablakműködtetési lehetőségét.

10 dolog amitől a tető jobban érzi magát!

A tető egy lélegző, élő szerkezet. Ha jól készül el, évtizedekig meghálálja, de ha a kiszellőztetés nincs megoldva, akkor akár két éven belül tönkre mehet. Felmerülhet a kérdés, ha 40 évvel ezelőtt jó volt az úgy pőrén, akkor most miért kell változtatni?

Írj nekünk!

Név*
Adatkezelési hozzájárulás*

Kedves vásárlók!

Telephelyünk 2023.09.29-én és 30-án egész nap, 10.02-án 13:00-ig zárva tart.

Nyitás 10.02-án hétfőn 13:00.

Köszönjük a megértést!