fbpx

Faanyagvédelem – az impregnálás előnyei

2023.08.04.

Ahogy az idő múlik, a faanyagoknak is meg kell küzdeniük az időjárás viszontagságaival és a különböző kártevőkkel. De van egy megoldás, ami meghosszabbítja az élettartamukat és megvédi őket az idő vasfogától: a faanyag impregnálása! Ne feledjük, a megelőzés mindig olcsóbb és hatékonyabb megoldás, mint a már károsodott faelemek helyreállítása vagy cseréje!

Az impregnálás, mint egy varázslatos védőpáncél, hatékonyan védelmezi a faanyagot a rothadástól, gombáktól, rovaroktól és minden más károsító tényezőtől. Legyen szó tetőről, kerti bútorokról vagy kerítésekről, az impregnált fa készen áll, hogy hosszú éveken át, hűségesen szolgálhasson téged.

 

Mire használható az impregnált fa?

A fa tetőszerkezetek, mint otthonunk védőbástyái ki vannak téve az időjárás viszontagságainak és más külső hatásoknak. Ezek az elemek hosszú távon károsíthatják a faanyagokat, ami az épület stabilitását is veszélyeztetheti. Emellett a tetőszerkezetek faanyagai vonzó célpontok lehetnek a rovarok és kártevők számára is, akik szívesen élnek és szaporodnak benne. A nem megfelelően védett faanyagok könnyű prédának számítanak, és idővel ezek a kártevők jelentős károkat okozhatnak a tetőszerkezetben.

Nem szeretnél pici, romboló albérlőket a tetődben? A megfelelő védelemmel tetőszerkezeted hosszú évtizedeken át megbízhatóan szolgál majd téged, védelmezve otthonodat.

 

Fából készülhetnek még a kerítések, kapuk és korlátok is, amik nem csak az otthonunk határait jelölik ki, hanem szebbé is teszik azt. A faanyagvédelem itt válik az igazi varázslattá, ami nem csak megóvja és meghosszabbítja ezeknek a szerkezeteknek az élettartamát, de segít az évek során megőrizni szépségüket is. Ilyen esetben színtelen védőszert alkalmazunk, ami segít megőrizni a fa természetes szépségét és egyedi textúráját.

Persze itt vannak még a teraszok és pergolák is, kertünk pihenésért, kikapcsolódásért felelős részei, ahol összegyűlünk, hogy lazítsunk, beszélgessünk. Csakhogy ők vannak igazán, közvetlenül kitéve az időjárás változásainak – például a napsütésnek, esőnek, hónak és fagynak – így ha nem kapnak megfelelő védelmet, könnyen lehet, hogy hamarosan a nyugalom szigetéből kertünk szégyenfoltjává válnak.

Akárcsak a teraszok és pergolák esetében, ha nem vigyázunk a kerti bútorokon, pihenő padokon, és fajátékokon is nyomot hagy az idő vasfoga. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a kezeletlen fának nem kell sok idő, hogy  elkezdjen korhadni, repedezni…

Bár a faanyagvédelem extra költséget jelenthet, hosszú távon mégis megtérülő befektetésnek számít, hogy évek múlva is élvezhessük a kerti kikapcsolódás örömét anélkül, hogy aggódnunk kellene a faelemek állapotáért és tartósságáért. 

 

Faanyagvédelem a Profi Tetőnél

A faanyagvédelemnél a minőségi faanyag az alapkő, ami meghatározza az eredményt és az élettartamot.  Cégünk kizárólag minősített fűrészüzemekből származó faanyagot használ, de ennyinél nem állunk meg! Kifejlesztettünk egy saját raktározási eljárást is, hogy az épületfát az időjárás károsító hatásaitól mentesen tudjuk tárolni. A faanyagokat gondosan és körültekintően, fedett helyen helyezzük el, hogy megóvjuk őket a nedvességtől és a káros napsugárzástól. Ezzel biztosítjuk az elérhető egyik legjobb alapanyag minőséget, és segítünk az egyenletes száradásban is, ami alapvető a faanyagvédelem hatékony kivitelezéséhez.

Az impregnálásnál mi a Profi Tetőnél kétféle eljárást alkalmazunk: merítőkádas illetve kabinos módszert. 

 

A kabinos impregnálás előnyei

A kabinos impregnálásnál többféle opció közül lehet választani, elérhető színtelen,barna és zöld színben. Ez az eljárás védelmet nyújt gomba, rovar és penész ellen, de kérhető még mellé égéskésleltetés is kiegészítésként, ami szintén elérhető 3 féle színben (barna, zöld és színtelen).  

 

  • A legjobb ár/érték arányú megoldás

A kabinos impregnálás egy hatékony és gazdaságos módja annak, hogy megvédjük a faanyagot. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy csak annyi védőanyagot vásároljunk, amennyi a faanyaghoz szükséges, így elkerülhetjük a felesleges hulladék keletkezését.

 

  • Egyenletes kezelés CNC automata kádban

A CNC automata kádban történő impregnálás lehetővé teszi a faanyag egyenletes és alapos kezelését. A gerendákat és más faelemeket egyenként toljuk be a kabinba, ahol nagy nyomású szórással megtörténik a védőszer felhordása a fa felületére. Ez biztosítja, hogy a védőszer egyenletesen legyen elosztva a faanyag teljes felületén, ami elengedhetetlen a hatékony védelemhez.

 

  • Vegyszer behatolása a repedésekbe és furatokba

A kabinos impregnálás technológiájának köszönhetően a védőszer képes behatolni a fa repedéseibe és furataiba is. Ez a mély behatolás lehetővé teszi, hogy a fa belsejében is kialakuljon egy védőréteg, ami hatékonyan megvédi az anyagot a nedvességtől és más külső hatásoktól.

 

  • Kémiai kötés a fához

Az impregnálás során a kádban emelt hatóanyagú szert használnunk, ami kémiai reakcióba lép a faanyaggal. Ennek következtében a védőszer mélyen beépül a fa szerkezetébe, és egy erős kötést hoz létre, ami tartós védelmet biztosít számára.

 

  • Látszó felületekhez színtelen szer alkalmazása

A kabinos impregnálás lehetőséget ad arra, hogy a látszó felületeken színtelen védőszert alkalmazzunk. Ez különösen hasznos lehet, ha meg akarjuk őrizni a fa természetes szépségét és egyedi textúráját.

 

  • Egyedi igények kielégítése különböző vegyszerekkel

Az impregnálási folyamat során különböző vegyszereket is alkalmazhatunk az egyedi igények kielégítése érdekében. Például, ha az impregnált fát kinti bútorokhoz vagy kültéri projektekhez használjuk, választhatunk olyan védőszert, amely hatékonyan védi az anyagot az UV-sugárzás és az időjárás hatásaitól.

 

 

Merítőkádas impregnálás előnyei

A merítőkádas módszer nálunk minden esetben zöld színű, a kádban lévő védőanyag védelmet biztosít gomba, rovar illetve penész ellen. 

 

  • Gyors

A faanyagot nem egyesével kezeli, így a folyamat gyorsabb, hamarabb elkészül ugyanaz a mennyiségű faanyag.

 

  • Hatékony

A  szer a fafelület minden részébe be tud hatolni, így a kezelőanyag garantáltan minden oldalról egyenletesen bevonja a gerendákat.

 

  • Kémiai kötés a fához

Az impregnálás során a kádban emelt hatóanyagú szert használnunk, ami kémiai reakcióba lép a faanyaggal. Ennek következtében a védőszer mélyen beépül a fa szerkezetébe, és egy erős kötést hoz létre, ami tartós védelmet biztosít számára.

Kaposvári telephelyünkön 2023.07.01. és 09.30 között FÉLÁRON igényelheted zöld színű, kádas impregnálásunkat. 


Látogass el hozzánk, vagy írj nekünk!

Most már a tetőnek is lélegeznie kell?

Ahogy az idő múlásával változnak a technológia megoldások, ezzel az ütemmel kell lépést tartani minden kis apró részletében az épületnek is. Hiszen gondoljunk csak bele egy egyszerű példával, ha az egész ruházatunk téli: téli kabát, vastag zokni, meleg nadrág, de a lábunkon strandpapucs van, akkor hiába a védelem a hideg ellen, a ruházatunk csak annyit véd, mint a leggyengébb alkotórész.

A szomszéd tetőjén miért áll a hó? Az enyémről meg olvad le?

A minap sétáltam az utcánkban, és egy pillanatra megálltam két szomszédos ház előtt, mert nagyon megmosolyogtatott. A kép a következő volt: egységes telkek, egységes kocka házak, egységesen esett a hó is, és mégis. Volt egy nagy különbség a két ház között, mégpedig az, hogy az egyiken láttam, milyen cserép került fel annak idején, míg a másikon nem. Miért is lehet ez így?

Segítünk, ahol tudunk

A Profi Tető mindig fontosnak tartotta, hogy segítsen azoknak, akiknek szükségük van rá. Amikor a Kaposvári Center Lions Club megkeresett bennünket azzal, hogy a Borostyánvirág Alapítvány Anyaotthonában megsüllyedt és sérült a térburkolat egy része, azonnal tudtunk, hogy ez számunkra testhezálló feladat. Az anyaotthon számára biztosítottuk a felhasznált anyagokat és kollégáink elvégezték a javításokat is.

Írj nekünk!

Név*
Adatkezelési hozzájárulás*