fbpx

Kinek jó egy előregyártott tetőszerkezet?

2022.03.28.

Gondolom mindenkinek, aki építkezik vagy felújít ismerős az a szituáció, amikor az elemi erők, határidők vagy a kialakult káosz miatt már alig várja azt a pillanatot, amikor befejeződnek a munkálatok.

Van, hogy a szépen felépített kertünket és élénkzöld gyepünket sajnáljuk, mert mindenhol letaposott nyomok vannak. Vagy nézzük, ahogy leszakad az ég, és minden ázik, de a tető fele sincs még fent. Vagy lépni sem lehet a telken, mert mindenhol csak építőanyagba botlik az ember. Vagy az eddig barátságosnak gondolt telekszomszédról kiderül, hogy lépten-nyomon keseríti meg életünket, mert nem tetszik neki a hajnali ébresztő, amit a munkagépek okoznak. Ez mind bosszantó de kiküszöbölhető.

Létezik egy technológia, amit a környező országok már évtizedek óta magas szinten használnak. Ez az úgynevezett előre gyártás. Nem szabad összekeverni a szeglemezes tetőkkel, hiszen az egy teljesen más statikát és kivitelezést igénylő megoldás. Amiről én beszélek, az egy gépsor által legyártott tetőszerkezet, a megfelelő fakötésekkel és bevágásokkal kialakítva.

Mit is jelent ez pontosan? A gyártósor lehet moduláris vagy robotfejes, az eredmény hasonló, vagyis hogy az egységes méretre gyalult faelemekből a szerszámok segítségével egy telephelyen (és nem az udvarunkon) kész építőelemeket hoznak létre, minden olyan fakötéssel, amit igényel a szerkezet. Ezeket az elemeket rakatolják, és szállítják a telekre. Ehhez tartozik egy rajz és elemlista, amit követve mint az ikeás bútorokat, a tetőszerkezetet is össze lehet szerelni.

Természetesen ha ez ilyen egyszerű lenne, mindenki ezt a technológiát szeretné megszerezni, és nem fogadna szakembert az építéshez. Attól, hogy a gépsor készre gyártja a tetőt, a szerkezetet ki kell találni, meg kell tervezni, tudni kell a felrakási sorrendet, hol szorul megerősítésre a szerkezet, mit hogyan, hova és mivel kell rögzíteni, így azt mondom a szakemberre mindenképpen szükség van.

De milyen előnyt jelent ez mégis a gyakorlatban számunkra?

1, Az építési terület tiszta marad, nem lesz tele forgáccsal az udvar, nem kell zsinórpadot állítani a zöld gyep kellős közepén.

2, Nem botlunk mindenhol építőanyagba, hiszen a tetőszerkezetet rakatolva, megfelelő elemhosszúságra leszabva kapjuk meg, amit azonnal fel lehet juttatni a födémre, és ott meg lehet kezdeni az összeszerelést.

3, Nem húzódik el a munka napokra, tető méretétől függően akár 1-2 nap alatt el lehet jutni a cserepezésig, ami két dolgot jelent: rövidebb lesz az építés ideje, és hamar fedés alá kerül az épület, utána már eshet az eső is.

4, Biztosan minden elem egységes lesz, ha van egy bonyolultabb szarufavég kialakítás, amibe beleszerettünk, biztosan minden elemnél ugyan azt fogjuk látni.

5, Látszó szerkezet esetében nem lesz illesztési hézag, hiszen az elemek biztosan ugyan olyan keresztmetszetűek (mm pontossággal) és az illesztések is pontosan találkoznak.

Összegezve nem kell feltétlenül ehhez a technológiához nyúlni, de ha a felsorolt példákból akár csak egynél is magunkra ismertünk, érdemes utána járni, milyen pluszt is kaphatunk, ha ezt a megoldást választjuk.

Cserép trendek, formák és színek. Fő a változatosság!

Kerek cserép, szögletes cserép, sík cserép, hullámos cserép, piros cserép, foltos cserép, beton cserép, kerámia cserép… és még sorolhatnám őket tovább, cserépből is pont ugyanannyi fajta van, és ahányan vagyunk, annyi félét gondolunk tetszetősnek.

Most már a tetőnek is lélegeznie kell?

Ahogy az idő múlásával változnak a technológia megoldások, ezzel az ütemmel kell lépést tartani minden kis apró részletében az épületnek is. Hiszen gondoljunk csak bele egy egyszerű példával, ha az egész ruházatunk téli: téli kabát, vastag zokni, meleg nadrág, de a lábunkon strandpapucs van, akkor hiába a védelem a hideg ellen, a ruházatunk csak annyit véd, mint a leggyengébb alkotórész.

10 dolog amitől a tető jobban érzi magát!

A tető egy lélegző, élő szerkezet. Ha jól készül el, évtizedekig meghálálja, de ha a kiszellőztetés nincs megoldva, akkor akár két éven belül tönkre mehet. Felmerülhet a kérdés, ha 40 évvel ezelőtt jó volt az úgy pőrén, akkor most miért kell változtatni?

Írj nekünk!

Név*
Adatkezelési hozzájárulás*