fbpx

10 dolog amitől a tető jobban érzi magát!

2022.03.28.

A tető egy lélegző, élő szerkezet. Ha jól készül el, évtizedekig meghálálja, de ha a kiszellőztetés nincs megoldva, akkor akár két éven belül tönkre mehet. Felmerülhet a kérdés, ha 40 évvel ezelőtt jó volt az úgy pőrén, akkor most miért kell változtatni?

A válasz nagyon egyszerű, régen általában kihasználatlan sátortető készült a házra, manapság viszont beépítjük az utolsó hasznos négyzetmétert is.

Ez mit jelent? Évekkel ezelőtt nem volt jellemző hogy beépítjük a tetőteret, ezért nem is kellett fólia. Mindemellett a gazda nem volt rest télen fölmenni a padlásra, és ledobálni az ott keletkezett hókupacokat. Manapság azonban minden hasznos tér számít. Emiatt hőszigetelést kapott a tetőszerkezet, és persze a védelmet nyújtó fóliát. Ez alapjaiban változtatta meg a szerkezeti felépítését a tetőnek mind tartószerkezetben, mind fedésben. De ha nem is építjük be a tetőteret, mert a dőlésszög miatt nincs használható tér, akkor is meg kell védeni a födémet a bejutó csapadéktól, viszont ha már a fólia felkerült, az ott lecsapódó párát ki kell szellőztetni.

Mire kell odafigyelni, hogy jól működjön a tető?

1, A rétegrend ne legyen felcserélve.

A pára egy olyan tulajdonságú anyag, hogy a kisebb ellenállás felé próbál kijutni a szerkezetből. Ez azt jelenti, hogy ha hőszigetelt a tető akkor alulról mindig zárjuk a párát, felül pedig kiengedjük azt, ami már esetleg a szerkezetbe jutott.

2, Gondoljunk a jövőre.

Lehet a felújításkor, építéskor még nem gondolunk tetőtér beépítésre, de ez később változhat. Ha már előre páraáteresztő fóliát rakunk fel a fedés alá, később csak belülről elég szigetelni, nem kell megbontani a tetőt.

3, Kell a szellőző cserép / gerincszellőző elem.

A szarufán ott a fólia, ellenléc lefogja, rá jön a cseréptartó léc, és ezt követi a cserép. Ezáltal ami lecsapódik pára ebben a szűk keresztmetszetben, azt a tetőléc fogja felszívni és ettől lesz hullámos a tetőnk két éven belül. Ahhoz, hogy ez kiszellőzzön kell a cirkuláció ami az eresz és a szellőző cserép/gerincszellőző között jön létre.

4, Minél kisebb a dőlés, annál nagyobb a rés.

A kiszellőztetés keresztmetszete függ a dőléstől és a szarufahossztól. Minél kisebb a dőlés vagy hosszabb a szarufa, annál vastagabb ellenlécet kell használni, hogy kiszellőzzön a szerkezet.

5, Népi elnevezés utal a funkcióra.

Nem véletlenül szokás használni a szellőző szalagot (rovarháló) és az ereszfésűt (madárfésű). Az előbbi a beszellőztetésnél használandó, pl. egy dobozos párkánynál fura lenne csak egy csík kihagyás. Utóbbi a bejutni vágyó állatkákat akadályozza meg. (Ha sík a cserép erre nincs szükség, hisz nincs hullám, amit kitöltsön).

6, Ha már csináljuk, csináljuk jól.

Ha már belevágunk az építkezésbe, felújításba, ne sajnáljuk ki az anyagot a szerkezetből. A hőszigetelés nem mutatóba van, kell a megfelelő vastagság ahhoz, hogy legyen értelme a beépítésének. Erről érdemes a kereskedőnél tájékozódni, mivel sok a változó, ami befolyásolja a vastagságot.

7, Olcsó húsnak híg a leve.

Hiába ugyan az az anyag, sok a minőségbeli különbség a fedőanyagok között. A kereskedőnek nem feltétlenül csak az a célja, hogy kivegye a pénzt a zsebből. Sokszor az ajánlatban drágább anyag szerepel, mert a minőség igenis számít. Pl. egy cserepeslemez fedésnél (acél) nem lehet akármilyen vastagságú anyagot beépíteni, van ami csak belső használatra használható fel és nem a tetőre.

8, Figyeljünk a részletekre.

A tető sajnos nem örök életű, kell neki is a törődés. Érdemes 2-5 évente újra csiszolni, lazúrozni a fa elemeket (ragalja, oromdeszka, stb.), használjunk elég széles lemezt a szegésekhez (kémény, orom, vápa, stb)

9, A hó nem csak olvadni tud.

Érdemes feltenni a hófogót a tetőre (ha nem is sündisznó módjára a teljes tetőfelületen, de legalább az eresz mentén cikk-cakkban) két okból is. A hó ha megindul és nincs ami felvágja vagy megtartsa (csöves hófogó, hófogó rács), akkor az vagy vagyoni kárt okoz, mert leszakítja az ereszt, vagy rázuhan a kocsira. Vagy ami rosszabb, az alatta játszó kisgyereket fogja betemetni.

10, A szélnek ereje van.

Sokszor hangzik el a kérdés, milyen nehéz a cserép? Nem ez a lényeg, hanem az elemi erő, ami a tetőt éri: hóteher, szélteher. Ez utóbbi akár a teljes fedést képes leszedni és a földön végzi használhatatlanul a cserép, lemez. Ha nem figyelünk oda a fontosabb helyeken a rögzítésre, ebből komoly kár lehet.

Összefoglalva érdemes árajánlatkérés során ezekre a kis apróságokra odafigyelni. A különböző ajánlatokat összehasonlítani tartalmában, és még rendelés előtt tájékozódni arról, mit is veszünk és mi lesz és hogyan beépítve. Ebben segíteni tudunk kaposvári telephelyünkön, ahol szívesen látunk minden érdeklődőt. Látogass el hozzánk!

Új eszközökkel a fenntartható fejlődés útján

Ebben a blogposztban szeretnénk megosztani veletek a legújabb fejleményeket vállalkozásunk életében. 2022 februárjában egy kiemelkedő mérföldkőhöz értünk, amikor 195,269 millió Ft európai uniós támogatást nyertünk el a GINOP Plusz keretén belül a GINOP_PLUSZ-1.2.1-21-2021-00012 számú pályázaton.

Miért van ennyi féle csavar?

Biztos veled is előfordult már, hogy bementél a közeli barkácsáruházba, vagy csavarboltba mert valami otthoni projekthez kellett néhány csavar, majd mikor szembetalálkoztál a mérhetetlen választékkal elgondolkodtál: Miért van ennyi féle fajta csavar? Minek? Miért nem lenne elég egy? Az a sok féle, fajta fej, menetmagasság. Biztos van rá ésszerű magyarázat. A helyzet az, hogy van rá magyarázat, de kezdjük a legelején.

Cserép trendek, formák és színek. Fő a változatosság!

Kerek cserép, szögletes cserép, sík cserép, hullámos cserép, piros cserép, foltos cserép, beton cserép, kerámia cserép… és még sorolhatnám őket tovább, cserépből is pont ugyanannyi fajta van, és ahányan vagyunk, annyi félét gondolunk tetszetősnek.

Írj nekünk!

Név*
Adatkezelési hozzájárulás*

Kedves vásárlók!

Telephelyünk 2023.09.29-én és 30-án egész nap, 10.02-án 13:00-ig zárva tart.

Nyitás 10.02-án hétfőn 13:00.

Köszönjük a megértést!