fbpx

Cserép trendek, formák és színek. Fő a változatosság!

2022.03.28.

Kerek cserép, szögletes cserép, sík cserép, hullámos cserép, piros cserép, foltos cserép, beton cserép, kerámia cserép… és még sorolhatnám őket tovább, cserépből is pont ugyanannyi fajta van, és ahányan vagyunk, annyi félét gondolunk tetszetősnek.

De vajon kinek melyik a kedvenc, és milyen érvek szólnak a kiválasztott cserép mellett?

Hogy segítsünk a döntésben, néhány összefoglaló gondolat a legelterjedtebb tetőfedő anyagról:

Bátran állíthatom, hogy a legelterjedtebb tetőfedőanyag mindmáig a cserép. A kerámia- és a betoncserepek mindig lécezett tartószerkezetre kerülnek fel. A hagyományos égetett agyagcserép, azaz a kerámiacserép, illetve a betoncserép korszerű fajtái mutatósak, hosszú életűek, színtartósságuk jó, hiba esetén egyszerűen javítható a tető.

A kerámiacserép tradicionálisan divatos, évezredek óta bevált és mégis nagyon modern. Természetes alapanyagból készült környezetbarát építőanyag, mely tiszta természetes anyagokból: „föld – víz – levegő – tűz” készül. Nyersanyaga vályog, illetve agyag – vízzel keverve, hogy plasztikus legyen – levegővel szárítva – gázzal égetve. Környezetbarát gyártási folyamat, gond nélkül tárolható és újra felhasználható. Igen sokoldalú építőanyag: felújításokhoz és új építkezésekhez, nagy formaválasztékú paletta a nyugodttól a mozgalmasig, a klasszikustól a mediterrán-stílusúig. Gazdag színválasztéka a natúrtól az engóbozotton (színezett) át a mázasig lehetővé teszik az egyéni igények kielégítését is. A dupla fej- és oldalhornyolás a sajtolt kerámia tetőcserepeknél biztos és szorosan záródó fedést nyújt, mely nagyobb tömítettséget eredményez a víz, hó és por ellen.

A betoncserepek osztályozott kvarchomokból, nagy szilárdságú portlandcementből és vas-oxid alapú színezőanyagok arányos keverékéből készülnek. Felületüket a gyártók különféle bevonatok felvitelével teszik még védettebbé és egyben jellegzetes hatásúvá. A betoncseréppel fedett tetők egyszerűen kivitelezhetők, könnyen visszabonthatók, a cserepek újra felhasználhatók. Forma- és színválasztékuk egyre bővül, s felületi bevonataik is egyre változatosabbak lesznek. Bármely összetett formájú tető befedésére alkalmasak, ám a görbült tetőformák csak horony nélküli elemekkel és kettős fedéssel fedhetők be. Mivel a különböző betoncserepek egymásra takarása eltérő, ennek megfelelően kell kiválasztani az adott tetőhöz illő és megfelelő vízzárást biztosító betoncserépfajtát.

És ami nemrég robbant a köztudatba és szinte az újdonságok közé tartozik az a cserepes lemez. Cserepes lemez sajátossága, hogy mintázata igazi cseréptető látszatát kelti, ugyanakkor megfelel új épületek fedéséhez, valamint régi házak tetőfelújításához. Tartósságát az adja, hogy kiváló minőségű acélból készülnek, nagy terheléseket bírnak, nem repedeznek, nem törnek. Fontos tudnivaló, hogy a cserepes lemez – kialakításának köszönhetően – már 14 fokos tetőhajlásszögtől alkalmazható. A tetőszerkezet, amire felszerelhető – kialakítását tekintve – megegyezik a cserépfedéseknél alkalmazott 40 cm-enkénti lécezéssel. Ha valaki ez mellett teszi le a voksát, akkor egy olyan tetőt kap, amely könnyű, de tömör és erős. Egy négyzetméter tető gyakorlatilag csak 5 kg-ot nyom, ezért tetőfelújítás esetén a lemezt közvetlenül rá lehet helyezni egy palatetőre anélkül, hogy az alatta lévő szerkezetet meg kellene erősíteni.

Ha ezek után sikerült kiválasztani, hogy milyen alapanyagból szeretnénk a tetőnket, akkor még mindig nem végeztünk hiszen a ma piacra dobott cserepekből széles a formai kínálat. Ahogy már említettem az elején, szavazhat egy hullámos cserép mellett, vagy ha a parasztházak jellegét szeretnénk visszaidézni akkor dönthet egy hódfarkú síkcserép mellett, de ha egy modern házat szeretne viszont látni, akkor mindenképp egy szögletes síkcserepet javaslok.

A színválasztással kapcsolatban csak egy jó tanácsom maradt: Látogass el hozzánk és nézd meg a gyártói színskálát, majd válaszd ki Tetőfalunkban a neked legmegfelelőbb színű, fajtájú és formájú cserepet!

Miért fontos a tetőfólia?

Ahogy az idő múlásával változnak a technológia megoldások, ezzel az ütemmel kell lépést tartani minden kis apró részletében az épületnek is. Hiszen gondoljunk csak bele egy egyszerű példával, ha az egész ruházatunk téli: téli kabát, vastag zokni, meleg nadrág, de a lábunkon strandpapucs van, akkor hiába a védelem a hideg ellen, a ruházatunk csak annyit véd, mint a leggyengébb alkotórész.

Milyen ácskapcsolatokkal kell rendelkeznie egy jó tetőnek?

Ahogy az élet más területein, a tetőszerkezet készítésben is vannak jó, és még jobb megoldások. Ha megfelelő szakembert választunk, nincs olyan, hogy rossz tető. Annak idején, amikor még az ács szakma egy mesterség volt, és nem a csavarok tartották össze a tetőket, a szerkezet lelke a fakötés voltak. Minden szakembernek és ebben a szakmában mozgó tanoncnak erről a szóról rögtön a Gábor László tankönyv és a megannyi ábra ugrik be, de mit is jelent ez pontosan?

Tetőfólia: A Régi Tetők Modern Védelmezője

Ahogyan az idő múlik, a tetőszerkezetek is elöregednek, de nem mindig szükséges teljesen új tetőt építeni. A tetőfólia egy modern megoldás, ami régi tetők esetében is hatékonyan védi a szerkezetet a csapadék, hó és visszafolyó eső ellen. Ezenkívül hozzájárul az épület hosszú távú épségéhez és növeli az energiatakarékosságot. De hogyan válasszuk ki és telepítsük a megfelelő tetőfóliát?

Írj nekünk!

Név*
Adatkezelési hozzájárulás*

Kedves vásárlók!

Telephelyünk 2023.09.29-én és 30-án egész nap, 10.02-án 13:00-ig zárva tart.

Nyitás 10.02-án hétfőn 13:00.

Köszönjük a megértést!