fbpx

Kinek jó egy előregyártott tetőszerkezet?

2022.03.28.

Gondolom mindenkinek, aki építkezik vagy felújít ismerős az a szituáció, amikor az elemi erők, határidők vagy a kialakult káosz miatt már alig várja azt a pillanatot, amikor befejeződnek a munkálatok.

Van, hogy a szépen felépített kertünket és élénkzöld gyepünket sajnáljuk, mert mindenhol letaposott nyomok vannak. Vagy nézzük, ahogy leszakad az ég, és minden ázik, de a tető fele sincs még fent. Vagy lépni sem lehet a telken, mert mindenhol csak építőanyagba botlik az ember. Vagy az eddig barátságosnak gondolt telekszomszédról kiderül, hogy lépten-nyomon keseríti meg életünket, mert nem tetszik neki a hajnali ébresztő, amit a munkagépek okoznak. Ez mind bosszantó de kiküszöbölhető.

Létezik egy technológia, amit a környező országok már évtizedek óta magas szinten használnak. Ez az úgynevezett előre gyártás. Nem szabad összekeverni a szeglemezes tetőkkel, hiszen az egy teljesen más statikát és kivitelezést igénylő megoldás. Amiről én beszélek, az egy gépsor által legyártott tetőszerkezet, a megfelelő fakötésekkel és bevágásokkal kialakítva.

Mit is jelent ez pontosan? A gyártósor lehet moduláris vagy robotfejes, az eredmény hasonló, vagyis hogy az egységes méretre gyalult faelemekből a szerszámok segítségével egy telephelyen (és nem az udvarunkon) kész építőelemeket hoznak létre, minden olyan fakötéssel, amit igényel a szerkezet. Ezeket az elemeket rakatolják, és szállítják a telekre. Ehhez tartozik egy rajz és elemlista, amit követve mint az ikeás bútorokat, a tetőszerkezetet is össze lehet szerelni.

Természetesen ha ez ilyen egyszerű lenne, mindenki ezt a technológiát szeretné megszerezni, és nem fogadna szakembert az építéshez. Attól, hogy a gépsor készre gyártja a tetőt, a szerkezetet ki kell találni, meg kell tervezni, tudni kell a felrakási sorrendet, hol szorul megerősítésre a szerkezet, mit hogyan, hova és mivel kell rögzíteni, így azt mondom a szakemberre mindenképpen szükség van.

De milyen előnyt jelent ez mégis a gyakorlatban számunkra?

1, Az építési terület tiszta marad, nem lesz tele forgáccsal az udvar, nem kell zsinórpadot állítani a zöld gyep kellős közepén.

2, Nem botlunk mindenhol építőanyagba, hiszen a tetőszerkezetet rakatolva, megfelelő elemhosszúságra leszabva kapjuk meg, amit azonnal fel lehet juttatni a födémre, és ott meg lehet kezdeni az összeszerelést.

3, Nem húzódik el a munka napokra, tető méretétől függően akár 1-2 nap alatt el lehet jutni a cserepezésig, ami két dolgot jelent: rövidebb lesz az építés ideje, és hamar fedés alá kerül az épület, utána már eshet az eső is.

4, Biztosan minden elem egységes lesz, ha van egy bonyolultabb szarufavég kialakítás, amibe beleszerettünk, biztosan minden elemnél ugyan azt fogjuk látni.

5, Látszó szerkezet esetében nem lesz illesztési hézag, hiszen az elemek biztosan ugyan olyan keresztmetszetűek (mm pontossággal) és az illesztések is pontosan találkoznak.

Összegezve nem kell feltétlenül ehhez a technológiához nyúlni, de ha a felsorolt példákból akár csak egynél is magunkra ismertünk, érdemes utána járni, milyen pluszt is kaphatunk, ha ezt a megoldást választjuk.

Miért van ennyi féle csavar?

Biztos veled is előfordult már, hogy bementél a közeli barkácsáruházba, vagy csavarboltba mert valami otthoni projekthez kellett néhány csavar, majd mikor szembetalálkoztál a mérhetetlen választékkal elgondolkodtál: Miért van ennyi féle fajta csavar? Minek? Miért nem lenne elég egy? Az a sok féle, fajta fej, menetmagasság. Biztos van rá ésszerű magyarázat. A helyzet az, hogy van rá magyarázat, de kezdjük a legelején.

Új eszközökkel a fenntartható fejlődés útján

Ebben a blogposztban szeretnénk megosztani veletek a legújabb fejleményeket vállalkozásunk életében. 2022 februárjában egy kiemelkedő mérföldkőhöz értünk, amikor 195,269 millió Ft európai uniós támogatást nyertünk el a GINOP Plusz keretén belül a GINOP_PLUSZ-1.2.1-21-2021-00012 számú pályázaton.

25 Évesek lettünk!

Szeptember 30-án egy hatalmas bulival ünnepeltük meg cégünk, a Profi Tető Kft 25. évfordulóját. Egy fergeteges családi napon láttuk vendégül partnereinket és családjukat, ahol gyerekprogramok, zenei és táncos előadás, stand up valamint kvíz is szerepelt a műsorban, illetve átadásra került a vadonat új SW térkő minta parkunk is. Az ünnepség különlegességét még fokozta, hogy Szita Károly, Kaposvár polgármestere is köszöntötte a résztvevőket és emléklapot adott át. 

Írj nekünk!

Név*
Adatkezelési hozzájárulás*

Kedves vásárlók!

Telephelyünk 2023.09.29-én és 30-án egész nap, 10.02-án 13:00-ig zárva tart.

Nyitás 10.02-án hétfőn 13:00.

Köszönjük a megértést!