fbpx

Faanyagvédelem – az impregnálás előnyei

2023.08.04.

Ahogy az idő múlik, a faanyagoknak is meg kell küzdeniük az időjárás viszontagságaival és a különböző kártevőkkel. De van egy megoldás, ami meghosszabbítja az élettartamukat és megvédi őket az idő vasfogától: a faanyag impregnálása! Ne feledjük, a megelőzés mindig olcsóbb és hatékonyabb megoldás, mint a már károsodott faelemek helyreállítása vagy cseréje!

Az impregnálás, mint egy védőpáncél, hatékonyan védelmezi a faanyagot a penésztől, gombáktól és rovaroktól. Legyen szó tetőről, kerti bútorokról vagy kerítésekről, az impregnált fa készen áll, hogy hosszú éveken át, hűségesen szolgálhasson téged.

 

Mire használható az impregnált fa?

A legfontosabb felhasználási terület: házunk tetőszerkezete. A faanyag, mint alapanyag ki van téve különböző mikroorganizmusoknak, kártevő rovaroknak, időjárási hatásoknak, melyek rövid időn belül anyagromláshoz vezethetnek, ezzel veszélyeztetve az épület statikai szerkezetét.

A megfelelő védelemmel tetőszerkezeted hosszú évtizedeken át megbízhatóan szolgál majd téged, védelmezve otthonodat.

 

Fából készülhetnek még a kerítések, kapuk és korlátok is, amik nem csak az otthonunk határait jelölik ki, hanem szebbé is teszik azt. A faanyagvédelem itt válik az igazi varázslattá, ami nem csak megóvja és meghosszabbítja ezeknek a szerkezeteknek az élettartamát, de segít az évek során megőrizni szépségüket is. Ilyen esetben színtelen védőszert alkalmazunk, ami segít megőrizni a fa természetes szépségét és egyedi textúráját.

Persze itt vannak még a teraszok és pergolák is, kertünk pihenésért, kikapcsolódásért felelős részei, ahol összegyűlünk, hogy lazítsunk, beszélgessünk. Csakhogy ők vannak igazán közvetlenül kitéve az időjárás változásainak – például a napsütésnek, esőnek, hónak és fagynak – így ha nem kapnak megfelelő védelmet, könnyen lehet, hogy hamarosan a nyugalom szigetéből kertünk szégyenfoltjává válnak. Itt jön képbe a faanyag megelőző impregnálása, mellyel elkerülhető a későbbi állagromlás, a felhasznált faanyag pedig bátran színezhető, kezelhető további lazúrral, festékkel.

 

 

Bár a faanyagvédelem extra költséget jelenthet, hosszú távon mégis megtérülő befektetésnek számít, hogy évek múlva is élvezhessük a kerti kikapcsolódás örömét anélkül, hogy aggódnunk kellene a faelemek állapotáért és tartósságáért. 

 

Faanyagvédelem a Profi Tetőnél

A faanyagvédelemnél a minőségi faanyag az alapkő, ami meghatározza az eredményt és az élettartamot.  Cégünk kizárólag minősített fűrészüzemekből származó faanyagot használ, de ennyinél nem állunk meg! Kifejlesztettünk egy saját raktározási eljárást is, hogy az épületfát az időjárás károsító hatásaitól mentesen tudjuk tárolni. A faanyagokat gondosan és körültekintően, fedett helyen tároljuk, hogy megóvjuk őket a nedvességtől és a káros napsugárzástól. Ezzel biztosítjuk az elérhető egyik legjobb alapanyag minőséget, és segítünk az egyenletes száradásban is, ami alapvető a faanyagvédelem hatékony kivitelezéséhez. A nem megfeleően szárított faanyag nem lesz képes kellő impregnálószert magába szívni, ezáltal nem lesz olyan tartós a védelem. A Profi Tetőnél kiemelten ügyelünk a faanyag megfelelő előkészítésére, hogy a lehető legjobb minőséget tudjuk garantálni.

 

Az impregnálásnál mi a Profi Tetőnél kétféle eljárást alkalmazunk: merítőkádas illetve kabinos módszert.

 

A kabinos impregnálás előnyei

 

2 féle kabinos impregnálás igényelhető nálunk:

1. Gomba, rovar és penész ellen: elérhető színtelen,barna és zöld színben. 

2. Égéskésleltető, ami véd a rovarok ellen is: szintén elérhető színtelen, barna és zöld színben.

 

  • A legjobb ár/érték arányú megoldás

A kabinos impregnálás egy hatékony és gazdaságos módja annak, hogy megvédjük a faanyagot. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy csak annyi védőanyagot vásároljunk, amennyi a faanyaghoz szükséges, így elkerülhetjük a felesleges hulladék keletkezését.

 

  • Egyenletes védőréteg

A kabinos impregnálás technológiájának köszönhetően a védőszer képes behatolni a fa repedéseibe és furataiba is. Ez a mély behatolás lehetővé teszi, hogy a fa belsejében is kialakuljon egy védőréteg, ami hatékonyan megvédi az anyagot a nedvességtől és más külső hatásoktól.

 

  • Kémiai kötés a fához

Az impregnálás során a kádban emelt hatóanyagú szert használnunk, ami kémiai reakcióba lép a faanyaggal. Ennek következtében a védőszer mélyen beépül a fa szerkezetébe, és egy erős kötést hoz létre, ami tartós védelmet biztosít számára.

 

  • Látszó felületekhez színtelen szer alkalmazása

A kabinos impregnálás lehetőséget ad arra, hogy a látszó felületeken színtelen védőszert alkalmazzunk. Ez különösen hasznos lehet, ha meg akarjuk őrizni a fa természetes szépségét és egyedi textúráját, illetve világosabb színek alá javasoljuk.

 

  • Egyedi igények kielégítése különböző vegyszerekkel

Az impregnálási folyamat során különböző vegyszereket is alkalmazhatunk az egyedi igények kielégítése érdekében.

 

 

Merítőkádas impregnálás előnyei

A merítőkádas módszer nálunk minden esetben zöld színű, a kádban lévő védőanyag védelmet biztosít gomba, rovar illetve penész ellen. 

 

  • Gyors

A faanyagot nem egyesével kezeli, így a folyamat gyorsabb, hamarabb elkészül ugyanaz a mennyiségű faanyag.

 

  • Hatékony

A  szer a fafelület minden részébe be tud hatolni, így a kezelőanyag garantáltan minden oldalról egyenletesen bevonja a gerendákat, a bütüs részeken is.

 

  • Kémiai kötés a fához

Az impregnálás során a kádban emelt hatóanyagú szert használnunk, ami kémiai reakcióba lép a faanyaggal. Ennek következtében a védőszer mélyen beépül a fa szerkezetébe, és egy erős kötést hoz létre, ami tartós védelmet biztosít számára.

 


Látogass el hozzánk, vagy írj nekünk!

Tetőfólia: A Régi Tetők Modern Védelmezője

Ahogyan az idő múlik, a tetőszerkezetek is elöregednek, de nem mindig szükséges teljesen új tetőt építeni. A tetőfólia egy modern megoldás, ami régi tetők esetében is hatékonyan védi a szerkezetet a csapadék, hó és visszafolyó eső ellen. Ezenkívül hozzájárul az épület hosszú távú épségéhez és növeli az energiatakarékosságot. De hogyan válasszuk ki és telepítsük a megfelelő tetőfóliát?

Cserép trendek, formák és színek. Fő a változatosság!

Kerek cserép, szögletes cserép, sík cserép, hullámos cserép, piros cserép, foltos cserép, beton cserép, kerámia cserép… és még sorolhatnám őket tovább, cserépből is pont ugyanannyi fajta van, és ahányan vagyunk, annyi félét gondolunk tetszetősnek.

10 dolog amitől a tető jobban érzi magát!

A tető egy lélegző, élő szerkezet. Ha jól készül el, évtizedekig meghálálja, de ha a kiszellőztetés nincs megoldva, akkor akár két éven belül tönkre mehet. Felmerülhet a kérdés, ha 40 évvel ezelőtt jó volt az úgy pőrén, akkor most miért kell változtatni?

Írj nekünk!

Név*
Adatkezelési hozzájárulás*

Kedves vásárlók!

Telephelyünk 2023.09.29-én és 30-án egész nap, 10.02-án 13:00-ig zárva tart.

Nyitás 10.02-án hétfőn 13:00.

Köszönjük a megértést!